Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 1 marca 2015

Cebularze

Kolejne wejście i "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ]
Tym razem gospodarzem był Paweł i Madzia. 
Stworzyli dla nas przepis na pyszne i aromatyczne cebularze.
Ja cebularze piekę według innego przepisu [ klik ] ale te są naprawdę pyszne, puszyste i aromatyczne a długo duszona cebula rozpływa się w ustach. 
Cebularze z makiem to cebularze lubelskie, pierwsze  oryginalne przepisy pochodzą już z XIX wieku z kuchni żydowskiej.
Wymyślone i rozpowszechnione na Lubelszczyźnie stąd nazywane cebularzami lubelskimi.
A przepisów na cebularze jest bardzo dużo, ważne aby miały w sobie słodką karmelizowana cebulkę i mak.
Zapraszam na Cebularze.


  
               Składniki: ( ok. 14 sztuk )
            Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 15 g drożdży suszonych lub 40-50 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajo
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • jajo do smarowania
           Farsz:
  • 5 dużych cebul
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki maku
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Najpierw zrobiłam farsz.
Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki.
Na patelnię wlałam olej i na zimny włożyłam cebulę,
wsypałam mak, sól i czarnuszkę i dusiłam pod przykryciem 2 godziny.
Cebula pięknie się rozpadła i skarmelizowała.
Do miski robota wsypałam mąkę, dodałam pokruszone drożdże, cukier i sól i wymieszałam.
Teraz wlałam mleko, wbiłam jajo i dodałam rozpuszczone masło, wyrobiłam gładkie ciasto.
Z ciasta zrobiłam kulę i włożyłam ją do miski wysypanej mąką.
Miskę przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu wyłożyłam ciasto na blat, podsypując mąką podzieliłam je na 14 części. 
Każdą z części uformowałam w mały placek w którym szklanką zrobiłam wgłębienie.
W każde wgłębienie włożyłam 2-3 łyżki masy cebulowej.
Brzegi każdego cebularza posmarowałam roztrzepanym jajem.
Piekłam placki w 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.

 Smacznego.
Przepis Paweł i Madzia 
Razem ze mną cebularze wypiekali:
Paweł i Madzia z www.chleby.info
Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it

Agnieszka z Aga w kuchni
Lidia z Facebooka

"Podróże małe i duże"
Morze Śródziemne

16 komentarzy:

  1. Bardzo Smaczne Dziękuje za Wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne cebularze :) Dziekuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie Ci wyszły :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie tez było milo spotkać się z Wami wirtualnie.

      Usuń
  4. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne i takie podobne do moich :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają, super do pracy takie mogą być albo na drugie śniadanko dla dzieciaczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak do pracy sama wzięłam i odgrzałam w mikrofali ale zimne tez sa pyszne.

      Usuń
  7. Nigdy nie jadłam cebularzy. Wyglądają cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Lusiu wypróbuj, będą Wam smakowały.

      Usuń
  8. Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks