poniedziałek, 2 marca 2015

Hiszpańska Paella z małżami

Paellę czyt. paeję - pokochałam będąc w Hiszpanii ubiegłego lata i teraz często gości na naszym stole z różnymi dodatkami.
Ta dzisiejsza jest z delikatnymi mulami jakimi są małże chirlas oraz z grillowanymi małżami - omułkami.
Chirlas czyli małże małe ok. 2-4 cm w kolorze kremowym - małże i szarawym - muszla, przeważnie używane do potraw z ryżem na sypko lub do paelli.
Efekt znakomity, polecam gorąco.
Paellę robi się szybko tylko ryż do przygotowania musi być taki sam jak do risotta i nie płuczemy go wcześniej a podczas gotowania nie mieszamy.
Paella z małżami.



Składniki: 3 - 4 porcje 
  • oliwa na dno patelni - paellery
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie pomidory
  • 200 g ryżu arborio
  • 500 g małży chirlas
  • 200 g grillowanych omułków
  • 500 ml bulionu z ośmiornicy lub rybnego
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól morska
  • pęczek natki pietruszki
  • cytryna do podania


Przygotowanie dania:
  • Na dno specjalnej patelni do paelli nalałam oliwę tyle aby zakryła jej dno.
  • Jeśli nie macie paellery można użyć zwykłej patelni ale dość dużej.
  • Do zimnej oliwy włożyłam posiekany czosnek i podgrzewałam aż czosnek zaczął pachnieć, wtedy wprost na patelnię na tarce o grubych oczkach starłam pomidory wraz ze skórą, dodałam sól.
  • Dusiłam przez 5 minut.
  • W tym samym czasie rozgrzałam rondel o grubym dnie i do gorącego włożyłam rozmrożone wcześniej na sicie małże chirlas.
  • Przykryłam pokrywą garnek i podgrzewałam dopóki muszle się pootwierały.
  • W garnku wytworzył się sos z małży i należy go zachować.
  • Na patelnię z pomidorami wsypałam słodką paprykę, wymieszałam i wsypałam ryż na całą patelnię równo.
  • Teraz zalałam wszystko bulionem z ośmiornicy, dodałam szafran delikatnie mieszając po wierzchu aby połączył się z płynem.
  • Na patelni równo bez mieszania ułożyłam pootwierane muszle chirlas oraz grillowane omułki.

  • Wlałam sos z małży.
  • Gotowałam na maleńkim ogniu bez przykrycia jakieś 15 minut aż ryż stał się al'dente.
  • Potrawy nie mieszamy, ryż sam będzie wchłaniał płyn i stawał się miękki.
  • Gdy ryż był miękki zdjęłam paellerę z ognia, nakryłam lnianą ściereczką i pozostawiłam na 20 minut aby cały sos się wchłonął w ryż.
  • Podałam wprost z paellery, posypałam posiekaną natką i dodałam cząstki cytryny.



Smacznego.
Przepis własny z kuchni hiszpańskiej
"Podróże małe i duże"
Pierwiosnki - prymulki

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger