środa, 4 marca 2015

Nocny chleb pełnoziarnisty z rodzynkami dla leniwych

Kolejna propozycja dla leniwych wypiekaczy chleba.
Wystarczy tylko zagnieść bochen wieczorem a rano upiec czyli jeszcze prościej niż zwykle.
Bochen ma zwarty miąższ i delikatny posmak rodzynek, może być podawany do miodu, dżemu na śniadanie ale równiez do wędliny z kiełkami czy pomidorem. Zapraszam pieczcie bo warto.
Nocny chleb pełnoziarnisty z rodzynkami.


               Składniki:
  • 425 g mąki pszennej pełnoziarnistej - miałam graham czyli T 1850
  • 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 g rodzynek
  • 275 ml ciepłej wody
Wieczorem:
Do miski wsypałam mąkę, drożdże i rodzynki, wymieszałam.
Do wody wsypałam sól i wymieszałam, potem dolałam ją do mąki i wyrobiłam zwarte i elastyczne ciasto.
Ciasto uformowałam w kulę i włożyłam do koszyka do wyrastania chleba wysypanego semoliną.
Jeśli nie macie koszyka wystarczy miska wyłożona ściereczką i wysypana mąką.
Koszyk z ciastem włożyłam do dużej foliowej torby i zawiązałam na górze.
Zostawiłam chleb na całą noc do wyrastania w temperaturze pokojowej, w sprzyjających warunkach wystarczy mu 8 godzin.
Mój wyrastał 12 godzin.
Rano: 
Nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół i przełożyłam delikatnie bochenek na blachę wysypaną semoliną.
Piekłam bochen 25 minut aż lekko zbrązowiał. 
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis Śliwka [ klik ]
"Podróże małe i duże"
"Sysunia"

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger