poniedziałek, 23 marca 2015

Pasta ze słonecznika z kolorowym pieprzem

Przepis oryginalny pochodzi od Olgi Smile [ klik].
Zauroczył mnie przepis i postanowiłam go wypróbować tym bardziej że wszelakie pasty uwielbiam.
Można pastę podjadać samą ale można i używać do smarowania pieczywa, będzie pysznie.
Pasta ze słonecznika z pieprzem.


               Składniki:
  • 250 g łuskanych pestek słonecznika 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
  • 40 ml soku z cytryny
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Pestki słonecznika przepłukałam na sicie.
Włożyłam je do garnka, zalałam przegotowaną letnią wodą i odstawiłam na 3 godziny aby napęczniały.
Potem odcedziłam pestki na sicie.
Do misy blendera włożyłam odcedzone pestki słonecznika, czosnek, sok z cytryny, wodę i olej i zmiksowałam na gładką masę.
Na koniec dodałam sól, ksylitol i zmielony pieprz i pasta gotowa.
Smacznego.
Przepis Olga Smile
"Podróże małe i duże"
Pajączek

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger