Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 15 marca 2015

Razowa chałka

Wypiekanie na śniadanie [ klik ] i tym razem Bernika wybrała chałkę, dość nietypową chałkę.
Chałka jest wypiekana z mieszaniny mąki razowej i pszennej zwykłej i dla mnie dzięki temu jest wyrazistsza w smaku.
Zresztą podobno te amerykańskie i żydowskie challah są mniej słodkie niż nasze więc zdrowsze.
Mąka razowa idealnie pasuje do chałki.
Chałka jest puszysta i wyśmienita na śniadanie z marmoladą czy miodem.
Oryginalny przepis u Alison [ klik ]
Ja polecam gorąco, nasze zniknęły bardzo szybko, przepis trochę zmieniłam do własnych potrzeb.
Chałka razowa.


                Składniki: ( 2 chałki średnicy ok. 25 cm )
  • 2 i 1/4 szklanki cieplej wody
  • 1/4 szklanki miodu
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 3 szklanki mąki pszennej graham
  • sezam do posypania
  • jajo do smarowania
Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Wszystkie składniki mokre wlałam do misy robota kuchennego, dodawałam po łyżce wymieszane ze sobą mąki z solą.
Ciasto ma być elastyczne i zwarte, mieszałam jakieś 5 minut.
Bez robota postępujemy podobnie.
Miskę wysypałam mąką i włożyłam kulę ciasta, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjęłam ciasto na blat wysypany mąką i podzieliłam na dwie części a każdą z części jeszcze na 4 kawałki.
Uformowałam z każdego kawałka ruloniki i zaplatałam tak jak na zdjęciu.

Zdjęcie pochodzi z bloga [ klik ]
Polecam także sposób zaplatania na YouTube.
Po zapleceniu chałek ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu chałki posmarowałam rozmąconym jajem i posypałam białym sezamem.
Piekłam chałki w 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
Smacznego.
Przepis zmodyfikowany przeze mnie od Alison.
"Podróże małe i duże"
Jagoda leśna zwana też czernicą
Razem ze mną w wydarzeniu udział brali:
Paweł, Nina, Basia, Bernadeta, Małgosia, Kamila, Justyna, Monika, Ewelina, Kinga, Kasia, Ala
Chałka wędruje na listę "Na zakwasie i na drożdżach" która w tym miesiącu prowadzi Małgosia z Akacjowego blogu [ klik ]

24 komentarze:

  1. Chałka razowa czemu nie:)))Twoje przepisy nigdy nie zawodzą:)))Pozdrawiam serdecznie i miłego tygodnia życzę:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. super chałeczki, dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorota .. śniadanie było przednie! dzięki za wspólny wypiek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chałkę lubię, ale razowej nie jadłem i muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mikołaju nie pożałujesz, jest wyrazista w smaku, pyszna.

      Usuń
  5. Chałki śliczne i zdrowe :)
    Dzięki za wspólne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za kolejne wspólne wypiekanie :) Twoja chałka wygląda świetnie :)PYCHOTA!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealna chalka! A jaka zdrowa!! Dziekuje za wspolne wypiekanie)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna chałka, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  10. To przepis do wypróbowania ! Koniecznie, bo razowej chałki nigdy nie piekłam i do tego uwielbiam pleść pieczywo ;) Dziękuję za dodanie do marcowej listy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie Wam smakowała, dziękuję.

      Usuń
  11. Muszę wypróbować ten przepis...Chociaż nie mam doświadczenia z chałkami...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo wdzięczne ciasto więc nie będziesz miała problemu z zaplataniem.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks