środa, 11 marca 2015

Wiśnie i czereśnie

Wiśnie i czereśnie to owoce lata, o tym wszyscy wiedzą natomiast nie wszyscy wiedzą jak zachować zdrowotne działanie tych owoców na dłużej.
Wiśnie i czereśnie są bogatym źródłem  witamin i mikroelementów.
Niestety żywot ich jest bardzo krótki.
Co zatem zrobić aby przetrwały dłużej w naszej kuchni ?
Sposobów jest sporo, można je przerabiać na musy, dżemy czy konfitury.
Można robić nalewki czy soki.
Można także mrozić owoce.
Ja dziś proponuję owoce suszyć i choć teraz nie sezon na wiśnie i czereśnie to za chwilę jednak znajdą się w ogrodach na drzewach i będą czekały na przerobienie.


                 Składniki:
  • czereśnie
  • wiśnie
  • suszarka do warzyw i owoców bądź piekarnik
  • drylownica
Owoce wystarczy wydrylować i ususzyć a potem delektować się bogactwem smaków w ciastach, deserach, granolach czy musli.
Czereśnie zawierają potas który usuwa nadmiar soli z organizmu.
W czereśniach są witaminy z grupy B np. B5 która wspomaga leczenie artretyzmu.
Zawierają także witaminy A i C, które oczyszczają i odtruwają nasz organizm.
Porcja czereśni dostarcza nam sporą ilość wapnia, żelaza i dużej dawki jodu.
Czereśnie są zdrowe? sami oceńcie.
Zawierają co prawda sporo cukru ale są to cukry proste łatwo przyswajalne.
Wiśnie działają przeciwzapalnie, chronią przed chorobami układu krążenia, czyli przed chorobami serca.
Znajdują się w nich substancje hamujące rozrost komórek nowotworowych.
Wyjątkowe właściwości mają także ogonki, liście i kora.
Zachowajmy lato w owocach poprzez suszenie.
Smacznego i na zdrowie.
Pomysł własny.
Źródło informacji [ klik ]
"Podróże małe i duże"
W sosnowym lesie...sójka

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger