Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 12 kwietnia 2015

Agar - Agar czy żelatyna?

Zdecydowałam napisać się ten post bo sama nie wiedziałam kiedyś co to Agar - Agar i nie mogłam znaleźć w sieci informacji.
Co to jest Agar - Agar?
Agar - agar czyli na etykietach będzie symbol E - 406 to roślinna substancja żelująca .
Agar - agar pęcznieje w zimnej wodzie a dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze 90 - 100 C a zestala się w temperaturze  40 - 50 C - z autopsji wiem że w temperaturze pokojowej już jest sztywny.
Można go ponownie podgrzać do 90 - 100 C i się rozpuści.
Agar agar wytwarzany jest z krasnorostów wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii.
Agar - agar wykorzystywany jest jako naturalny, bezsmakowy środek żelujący przy produkcji słodyczy, a także w fotografii, kosmetyce, chemii czy farmacji.
Agar można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach kuchni świata.
Można go kupić w postaci proszku i taki jest najczęściej kupowany ale także w postaci płatków, nitek lub prętów.
W czym mnie urzekł Agar - agar?
Jest dobry dla wegetarian bo jest pochodzenia roślinnego.
Ma ośmiokrotnie silniejsze działanie od żelatyny.
Tężeje w temperaturze pokojowej.
Działa antybakteryjnie.
Pomaga w trawieniu gdyż pęcznieje w układzie trawiennym i pomaga wymiatać nieczystości - należy uważać jednak aby nie przedawkować bo ma właściwości przeczyszczające.
Ma mało kalorii.
Ma witaminy A, C, D, K.
To tylko niektóre właściwości tej substancji żelującej.
Wybór należy jednak do Was czy wolicie używać żelatyny czy agaru.
Jak używać agaru?
Najczęściej stosuje się 2 g proszku - 1 łyżka na 500 ml płynu.
1 łyżkę agaru wymieszać z 4 łyżkami wod, zagotować miksturę i trzymać na ogniu 5 minut.
Teraz wystarczy dodać reszte płynu i wymieszać. 
Uwaga! tężeje szybko.
Źródła [ klik ] i [ klik ]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks