Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 9 kwietnia 2015

Chleb pszenny z ziarnem lnu

Dziś bochenek drożdżowego chleba z super zdrowymi ziarnami lnu.
Chleb jest miękki, sprężysty, doskonały do kanapek, prosty w wykonaniu, polecam.
Chleb pszenny z ziarnem lnu.


                    Składniki ( 2 keksówki 26 x 12 góra )
  • 800 g mąki pszennej T 650
  • 200 g mąki pszennej graham
  • 900 ml letniej wody
  • 100 g otrębów żytnich
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka nasion lnu + do posypania

Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Do miski wsypałam mąki, otręby, ziarna lnu, dodałam sól i cukier i wlałam wodę z drożdżami.
Wymieszałam aby ciasto było elastyczne ale dość rzadkie.
Foremki do chleba wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto.
Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak chleb wyrósł do wysokości foremki spryskałam go wodą i posypałam ziarnem lnu.
Piekłam chlebki w temperaturze 200 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
Studziłam chlebki na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Paśnik - Las Puczniew

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks