Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 10 kwietnia 2015

Lazania z quinoa i 4 serami

Lazania to moje ulubione danie włoskie.
Kombinacji na lazanię tyle ile osób gotujących, zasada główna jednak to plastry makaronu przekładane i polewane sosem. 
Oto moja wersja lazanii z quinoą.
Lazania z quinoa z 4 serami.

     
           Składniki: ( 4 porcje )
  • 8 płatów makaronu lazania
  • 1 cukinia
  • 5-6 suszonych pomidorów w ziołach
  • 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 250 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1/2 papryki białej
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml passaty lub innego sosu pomidorowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
               Sery:
  • 3 krążki sera mini babybel
  • 150 g sera rokpol z niebieską pleśnią
  • 150 g sera cheddar
  • 10 plastrów sera morskiego
  • olej omega 3 

Makaron gotowałam 5 minut w osolonej wodzie i odcedziłam.
Pokroiłam w kostkę cukinię, papryki oraz pomidory suszone w ziołach.
Na rozgrzanej patelni podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę papryką biała, czerwoną i chili a także cukinię.
Jak mięso się zrumieniło wlałam na patelnię passatę i gotowałam aż sos odparował i zgęstniał.
Dodałam do sosu posiekane zioła, sól, pieprz, wymieszałam.
Dodałam także ugotowaną komosę ryżową i posiekane pomidory.
Keksówkę 24 x 14 spryskałam olejem i układałam lazanię.
Na dno ułożyłam płaty makaronu, na nim sos z mięsem, plastry sera cheddar, znowu makaron, sos z mięsem, pokruszony ser rokpol i plasterki mini babybel, ponownie makaron, sos z mięsem, makaron i na wierzchu plastry sera morskiego.
Zapiekałam lazanię w 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia.
Po upieczeniu chwilę odczekałam aby lazania odparowała i pokroiłam na kawałki.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Gołąbek zielonkawy  

6 komentarzy:

  1. Mega danie, z chęcią spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, nawet sobie nie wyobrażasz jaką mam chętkę na Twoją lazanię.
    Wygląda tak bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakasuj rękawy i do roboty hi hi, polecam Lusi.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks