środa, 8 kwietnia 2015

Zupa dyniowa z czipsami z chorizo

Ta zupa to przepyszna alternatywa dla ciężkich zup.
Jest leciutka, pachnąca i zdrowa.
Do podania czipsy z chorizo, pożywne i pachnące i obiad gotowy.
Zupa dyniowa z czipsami z chorizo.
Składniki:
  • 500 g miąższu z dyni
  • 2 marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kolendry mielonej
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • plastry chorizo
  • sos sojowy
Przygotowanie zupy:
  • Kawałki dyni, obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę oraz obranego i przekrojonego na połówki ziemniaka ułożyłam na blaszce do pieczenia, skropiłam oliwą z oliwek i wstawiałam do nagrzanego do 190 C piekarnika na około 50 minut.
  • Po upieczeniu warzywa zmiksowałam na gładką masę, przelałam do garnka.
  • Do masy warzywnej dolałam 700 ml bulionu warzywnego.
  • Teraz zupę zagotowałam i dodałam mieloną kolendrę, pieprz cayenne, pieprz biały oraz cynamon.
  • Doprawiłam solą i włożyłam przeciśnięty czosnek.
  • Na suchej patelni wysmażyłam plastry kiełbasy chorizo.
  • Na talerzu skropiłam zupę sosem sojowym i podałam z czipsami.
Smacznego. 
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jesienny okaz

2 komentarze

  1. Zupę dyniową i tak lubię, ale z chorizo to już są dwa powody, żeby ją zjeść :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger