Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 23 maja 2015

Budyniowe ciasto z rabarbarem

Nieustające love dla rabarbaru, przynajmniej z mojej strony.
Ciasta , placuszki, konfitury, tarty, a może macie jakiś ciekawy przepis na fajne danie z rabarbarem ?
Wpiszcie koniecznie pod postem a ja wykorzystam i zamieszczę zdjęcia.
To ciasto jest pyszne, miękkie, maślane i lekko budyniowe, kwaskowatość rabarbaru cieszy podniebienie, polecam.
Budyniowe ciasto z rabarbarem.



                    Składniki: ( forma 24 x 24 )
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 budynie waniliowe po 40 g 
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 - 4 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • cukier puder do posypania

Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
Dodawałam teraz po jednym jajku cały czas ucierając.
Mąkę wymieszałam z budyniem - proszek - i proszkiem do pieczenia.
Dodawałam teraz na zmianę śmietanę i mąkę aż do wyczerpania składników.
Dodałam esencje waniliową.
Rabarbar umyłam i pokroiłam w 2 centymetrowe kawałki.
Dodałam je do masy jajecznej, wymieszałam i wylałam ciasto do foremki.
Piekłam ciasto w temperaturze 180 C przez 50 minut z opcja grzania góra/dół.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.

 Smacznego.
Przepis Iza [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Bluszczyk kurdybanek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks