sobota, 30 maja 2015

Gulasz z kaczych żołądków

Kaczka dobra na wszystko, takie motto u mnie w kuchni obowiązuje.
Kiedyś kaczki nie lubiłam a teraz jak wiem jak ją przyrządzać jadłabym ją na okrągło.
Nie lubiłam kaczki bo kojarzyła mi się zawsze z wysmażonym na wiór ptakiem, do tego nadzianym.
Aż do momentu jak nauczyłam się ją przyrządzać, smażyć krótko i z przyprawami, potem odpoczywa i jest pyszna.
Natomiast dziś proponuję z kaczki jej żołądki, równie pyszne i aromatyczne.
Podane z kaszą to bardzo zdrowy posiłek, zachęcam do spróbowania.
Gulasz z kaczych żołądków.

  
                    Składniki:
  • 400 g kaczych żołądków
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek oregano
  • 1/2 szklanki wody
  • sól morska 
  • pieprz
  • 1/2 papryczki chili
  • olej do smażenia
Żołądki umyłam, usunęłam żyłki, obgotowałam 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedziłam i przestudziłam.
Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i podsmażyłam na nim posiekane szalotki i czosnek.
Teraz dodałam poprzekrawane na połówki żołądki, smażyłam aż zbrązowiały.
Teraz dodałam na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili, podsmażyłam.
Podlałam wszystko wodą i dusiłam pod przykryciem do miękkości mięsa.
Na koniec dodałam listki oregano, sól i pieprz do smaku, wymieszałam.
Podałam z kaszą pęczak i rukolą.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kolory jesieni

5 komentarze

  1. Pysznie to wygląda.Buziaki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaczych żołądków nigdy nie jadłam...Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja duszę na wywarze z kostki rosołowej, nie trza już solić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kostki rosołowe to sól sama w sobie i dużo chemii, nie używam, przykro mi wolę posolić.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger