czwartek, 14 maja 2015

Karczek z garnka rzymskiego z dynią, papryką i grzybami

Karczek do obiadu? karczek do chlebka? pyszny i tak i tak.
Wybór zostawiam każdemu zajadającemu.
Karczek tak upieczony jest miękki, soczysty i pachnący, po wystudzeniu w lodówce doskonale kroi się na cieniutkie plasterki albo do obiadu na plastry całkiem pokaźnych rozmiarów.
Zachęcam do skosztowania.
Karczek z dynią, papryką i grzybami.


Składniki:
  • 1000 g karczku wieprzowego 
 Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki octu sherry
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli morskiej cytrynowej
  • 2 łyżki suszonej szałwii czerwonej 
 Dodatkowo:
  • 1 mała dynia piżmowa
  • 8 mini słodkich papryk
  • 200 g małych podgrzybków , koźlaków, podgrzybków - miałam mrożone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki soku z pomidorów
 
Przygotowanie:
  • Karczek umyłam i osuszyłam.
  • W misce wymieszałam wszystkie składniki marynaty.
  • Mięso włożyłam do marynaty na całą noc i wstawiłam do lodówki.
  • Z papryk wydrążyłam gniazda nasienne.
  • Dynię obrałam i pokroiłam w dużą kostkę a grzyby rozmroziłam.
  • Następnego dnia garnek rzymski włożyłam do zimnej wody na 20 minut, po czym wyjęłam go , osuszyłam i włożyłam do niego mięso razem z marynatą.
  • Dookoła mięsa włożyłam kawałki dyni, grzyby i mini papryczki.
  • Wszystko zalałam sokiem z pomidorów i skropiłam oliwą.
  • Garnek przykryłam pokrywką i wstawiłam do zimnego piekarnika nastawiając temperaturę na 200 stopni z opcją grzania góra/dół.
  • Od momentu osiągnięcia przez piekarnik 200 stopni piekłam mięso około godziny.
  • Po upieczeniu mięso musi odpocząć minimum 15 minut.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Purchawka

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger