Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 1 maja 2015

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

To ciasto zauroczyło mnie już dawno a teraz często je powtarzam.
Polecam zarówno z malinami świeżymi jak i mrożonymi.
Ostatnio pomyślałam że pysznie by smakowało z rabarbarem, muszę popróbować.
Ciasto proste, szybko się robi a smakuje wybornie.
A tymczasem zapraszam na :
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką.


                   Składniki: ( blacha 30 x 20 )
              Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 5 żółtek
              Budyniowa pianka:
  • 5 białek 
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 opakowania po 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
              Dodatkowo:
  • 500 g malin
  • cukier puder trzcinowy do posypania

Ciasto kruche:
Najpierw pokroiłam masło w kostkę, dodałam żółtka, cukier, proszek do pieczenia i mąkę, siekając połączyłam wszystkie składniki.
Zagniotłam ciasto i podzieliłam je na dwa kawałki 60% i 40 %.
Każdy kawałek zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do zamrażarki na około godzinę.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, starłam na tarce jarzynowej większą część ciasta na dno.
Ciasto lekko ugniotłam i podpiekłam na złoty kolor przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół.
Po upieczeniu odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Białka ubiłam na sztywną pianę i do ubitych dodawałam po łyżce cukier i cukier waniliowy.
Gdy cukier całkowicie się rozpuścił dodawałam po łyżce proszek budyniowy a na końcu maleńką strużynką wlewałam olej i miksowałam do połączenia składników.
Wyłożyłam pianę na podpieczony spód i wyrównałam.
Na pianie ułożyłam maliny lekko wciskając je w pianę.
Na wierzch starłam resztę ciasta - 40 % kruchego.
Piekłam ciasto w 190 C przez 30 - 40 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis od Majany [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Gołąbek czerwony

10 komentarzy:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks