Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 6 maja 2015

Zupa grzybowa z pęczakiem

Zupa grzybowa, mam jej wiele wersji i wszystkie pyszne ale z pęczakiem jeszcze nie zajadaliśmy.
Taki pomysł zaświtał w mojej głowie i okazał się trafiony i pyszny.
Mam jeszcze sporo grzybów suszonych i trzeba je wykorzystać bo niedługo sezon na świeże grzyby i pomysłów moc a teraz wykorzystuję suszone.
Zupa grzybowa jest do tego najlepsza.
Polecam serdecznie jeśli macie jeszcze suszone grzyby koniecznie wykorzystajcie je do zupy z pęczakiem.
Zupa grzybowa z pęczakiem.

                   Składniki:
  • garść grzybów suszonych
  • garść grzybów świeżych - miałam mrożone podgrzybki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy małego selera
  • 10 cm białej części pora
  • szczypta nitek chili 
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 gałązka bazylii cytrynowej
  • sól
  • pieprz
Grzyby suszone zalałam zimną wodą dzień przed gotowaniem na noc.
Grzyby świeże pokroiłam w paski.
Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na łyżce oleju, dodałam grzyby i dusiłam jakieś 8 minut.
Pęczak ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Namoczone grzyby odcedziłam i zalałam wodą, dodałam obrane warzywa, seler, pietruszkę, por, marchewkę, gałązkę bazylii oraz nitki chili i gotowałam do miękkości jakieś 20 minut.
Po ugotowaniu marchewkę rozgniotłam widelcem i włożyłam z powrotem do zupy.
Ugotowane grzyby pokroiłam w paseczki i również wylądowały w zupie. 
Zupę doprawiłam solą i pieprzem.
Na koniec do garnka włożyłam ugotowany pęczak, wymieszałam i rozlałam na talerze, na środku każdego talerza umieściłam porcję usmażonych grzybów świeżych.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Borowik brunatny

4 komentarze:

  1. Wygląda świetne, Z grzybót to ja uwielbiam sos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos jest pyszny ale zupa jest wspaniała, polecam.

      Usuń
  2. Takiej zupy grzybowej to ja jeszcze nie jadłam...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbowac bo jeśli masz grzyby to super pomysł na ich wykorztystanie a zupa wyborna.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks