Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 24 czerwca 2015

Bezy z limonkowym kremem

Do kawy czy herbaty, albo bez kawy czy herbaty.
No wiecie ja zajadam i tak i tak ale wybór należy do Was. 
Wybornie smakują z czarną kawą bez cukru bo wtedy kawa podkreśla dodatkowo ich smak.
Ale co ja tu będę pisać, upieczcie sobie i też poczujecie ten smak.
Bezy z limonkowym kremem.

   
                 Składniki: 
           Bezy:
  • 6 białek
  • 330 g cukru
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
            Krem:
  • 250 g sera tłustego trzykrotnie mielonego
  • sok z 1 limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1 łyżka likieru Limoncello
  • 2 łyżki cukru pudru

Białka muszą być w temperaturze pokojowej, odstane najlepiej przez noc na blacie.
Białka przelałam do misy robota kuchennego - musi być sucha i odtłuszczona - i ubijałam na sztywną pianę na najwyższych obrotach.
Jak białka były już sztywną pianą dodawałam po łyżce cukier ciągle ubijając.
Jak cały cukier znalazł się w białkach ubijałam tak długo aż masa była szklista a cały cukier rozpuści się.
Teraz dodałam do białek ocet i mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszałam.
Do rękawa cukierniczego przełożyłam masę, założyłam tylkę w kształcie gwiazdki i wyciskałam na blaszkę wyłożoną matą silikonową małe beziki w sporych odstępach aby się nie posklejały.
Bezy suszyłam 45 minut w piekarniku nagrzanym do 120 C z opcją grzania góra/dół.
Jak bezy przestygły to dopiero odklejałam je od maty.
Ser wymieszałam z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki oraz łyżką likieru.
Wystudzone bezy przekładałam kremem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże" 
Robinia visconsa

4 komentarze:

  1. Limonkę dodaję do ciast, ale bezy też muszą być niezwykle smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko kwaskowaty smak kremu równoważy słodycz bezy. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Boskie :) Kwaskowaty krem musiał do słodkich bezików pasować idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks