wtorek, 23 czerwca 2015

Chrupiące czereśnie w cieście drożdżowym

Pomysł znaleziony gdzieś w sieci, cudnie wiszące kulki ciasta na cienkich ogonkach.
Spisałam szybko na karteluszce składniki ciasta i nie wiem skąd, więc jak znajdzie się autor to zapraszam.
To jest znakomity deser i znakomity pomysł na wykorzystanie nadmiaru czereśni lub po prostu na piękne przywitanie gości.
Zapewniam że będą zachwyceni i smakiem i wyglądem.
Polećcie pomysł dalej.
Dzisiaj Dzień Ojca więc dla taty deserek jak znalazł.
Wszystkiego naj naj dla tatusiów, mojego już nie ma z nami ale jakby był to na pewno deser by Mu smakował.
Chrupiące czereśnie z cieście drożdżowym.


 
                     Składniki:
  • 500 g czereśni z pestkami i ogonkami
  • 3/4 - 1 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajo
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder trzcinowy do posypania


Do miski wlałam letnie mleko, dodałam łyżeczkę cukru i wymieszałam.
Teraz wkruszyłam drożdże oraz łyżkę mąki i dobrze wymieszałam.
Pozostawiłam masę do napuszenia na 10 minut pod przykryciem.
Jak drożdże zaczną pracować do miseczki wbiłam jajo i dodałam resztę cukru, wymieszałam.
Na koniec dodałam do masy drożdżowej mąkę ale niecałą od razu po trochu tak aby ciasto miało gęstą konsystencję ale żeby spływało z łyżki.
Pozostawiłam ciasto pod przykryciem na 10 minut aby "spuchło".
W tym czasie czereśnie umyłam i osuszyłam.
Jak ciasto podrosło postawiłam olej na ogniu i nagrzałam go.
Czereśnie z ogonkami maczałam w cieście i smażyłam na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Czereśniowe racuszki osączałam na ręczniku papierowym a na koniec posypałam cukrem pudrem.


Smacznego.
Pomysł z sieci.
"Podróże małe i duże"
Słonecznik na Dzień Ojca

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger