Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 10 czerwca 2015

Chrupiące racuszki akacjowe

Wczoraj pisałam Wam o placuszkach z bzu czarnego a dziś proponuje racuszki akacjowe równie pachnące i przepyszne.
Akacja kwitnie w tym roku przepięknie i tak pachnie jak już dawno nie pachniała.
Może dlatego że w mojej okolicy deszcze dawno nie padały a słonko przygrzewało.
Kwiaty zrywamy z daleka od dróg i szos, najlepiej rano i nie po deszczu.
Można je wypłukać ale ja tego nie robię.
Ciasto z mąki ryżowej nadaje racuszkom chrupkości.
Chrupiące racuszki akacjowe.



                  Składniki:
  • 15 kiści kwiatów akacji
  • 150 ml wody
  • 3 - 4 łyżki mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Z wody, mąki i soli zrobiłam ciasto.
Maczałam kwiaty akacji wraz z szypułką i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Za każdym razem jak maczałam kwiaty mieszałam ciasto gdyż mąka ryżowa szybko opada na dno.
Osączałam racuszki na ręczniku papierowym.
Posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Robinia akacjowa czyli grochodrzew czyli akacja

4 komentarze:

  1. U mnie niestety akacja dawno przekwitła, bez jeszcze jest, racuszki przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaglądam,podziwiam i pozdrawiam serdecznie:))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za odwiedziny, pozdrawiam Reniu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks