Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 9 czerwca 2015

Risotto z mulami

Jako że wszyscy wiedzą że kuchnia włoska jest naszą ulubioną dlatego potrawy włoskie często goszczą na naszym stole.
Pizza, spaghetti czy lazania to pyszne i szybkie dania.
Dziś postawiłam na risotto a dodatkiem są tu mule które także uwielbiamy.
Wszystkich zwolenników owoców morza zapraszam na danie szybkie i wykwintne zarazem.
Risotto z mulami.


                     Składniki: ( 2 porcje )
  • 1 szalotka
  • 750 g muli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 600 - 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki startego sera Pecorino Romano
  • 1/2 szklanki suchego ryżu do risotta np. arborio
  • 2 - 3 łyżki startego parmezanu

Najpierw posiekałam czosnek i szalotkę.
Potem rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim posiekane warzywa.
Teraz na patelnię wsypałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty.
Wlałam wino i mieszając pozwoliłam aby ryż wchłonął cały smak wina. 
Teraz trzymając na ogniu obok w garnuszku wrzący bulion dolewałam na patelnię po chochli mieszając i pozwalając aby ryż chłonął bulion.
I tak łyżka za łyżką aż ryż wchłonie cały bulion ale będzie jeszcze al'dente.
Proces ten zazwyczaj trwa około 20 minut.
Teraz do ryżu włożyłam oczyszczone i wyszorowane mule, przykryłam pokrywką i na maleńkim ogniu zostawiłam na około 5 - 8 minut aż mule się otworzą.
Teraz dodałam do risotta łyżkę masła aby miało piękny połysk, zdjęłam z ognia i dodałam straty ser pecorino romano, wymieszałam.
Na talerzu posypałam startym parmezanem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Kolory jesieni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks