Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 17 czerwca 2015

Ryżowe knedle z truskawkami

Czas truskawek, czas rozpusty dla mnie przynajmniej.
Jem i jem, szkoda tylko że nie da się najeść na zapas, tak aby starczyło smaku na zimowe dni.
A tymczasem zrobiłam knedle ale takie nietypowe bo z ryżu i smażone na głębokim tłuszczu.
Są przepyszne więc zachęcam do ich zrobienia.
Ryżowe knedle z truskawkami.

                      
                     Składniki: ( 4 porcje - 20 dużych knedli )
  • 200 g ryżu
  • 1 litr mleka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 450 - 500 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • sól
  • 20 truskawek 
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia
                      Sos:
  • 7 - 8 truskawek
  • 1 szklanka kefiru

Mleko zagotowałam z cukrem i szczyptą soli.
Ryż przepłukałam na sicie zimna wodą i wsypałam do gotującego się mleka.
Gotowałam jakieś 25 minut aż ryż się rozkleił co jakiś czas mieszając.
Po ugotowaniu ryż wystudziłam.
Z 3 jaj oddzieliłam żółtka od białek.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na gęstą pianę a żółtka dodałam do ryżu i dobrze wymieszałam.
Teraz do ryżu dodałam pianę z białek, wymieszałam.
Na koniec wsypywałam mąkę i tu napisałam 450 - 500 g bo zależy to od ryżu, jeden wchłonie więcej drugi mniej mąki. 
Ciasto po zagnieceniu musi dać się uformować w placuszki.
Tak więc zagniotłam ciasto, podzieliłam na 20 części, tak jak kopytka i z każdej części zrobiłam placuszek.
Wcześniej umyłam i obrałam truskawki.
Na każdy placuszek kładłam truskawkę i zlepiałam brzegi tworząc kulę.
Pozostałe 2 jajka roztrzepałam i maczałam w nich ulepione kule a potem obtaczałam je w bułce tartej.
Smażyłam knedle w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Truskawki do sosu umyłam, obrałam i rozgniotłam widelcem.
Dodałam do nich kefir i wymieszałam.
Knedle na talerzu polałam sosem kefirowym.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Król Lew - Safari w Borysewie

6 komentarzy:

  1. kuszące knedle i rzeczywiście nietypowe, bo z ryżem. Chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nie jadłam takich ..na pewno wypróbuje :)
    dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj, sa pyszne .Dziekuję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks