Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 23 czerwca 2015

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Serniki to mój konik, kocham je wszystkie te na zimno i te pieczone.
Z różnymi dodatkami smakowymi i te tradycyjne, dlatego jak zobaczyłam ten z solonym karmelem nie mogłam się oprzeć i też go upiekłam.
Jest obłędny, słodycz sera z solonym karmelem to poezja smaku.
Znalazłam go u Renaty i mnie zauroczył.
Upiekłam go pierwszy raz na święta i był hitem.
Upieczecie go ze mną?
Sernik waniliowy z solonym karmelem. 

       
                       Składniki: ( tortownica 22 cm )
             Ciasto:
  • 270 g kruchych herbatników
  • 30 g mielonych migdałów
  • 100 g roztopionego masła
              Masa serowa:
  • 850 g sera twarogowego tłustego dwukrotnie mielonego
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
               Masa śmietankowa
  • 500 ml bardzo zimnej śmietanki 36 %
  • 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
                Sos karmelowy:
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 60 g masła
                Dodatkowo:
  • sól morska cytrynowa w płatkach


Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i zamknęłam obręcz.
Boki tortownicy wysmarowałam masłem.
Z zewnątrz tortownicę zawinęłam folią aluminiową tak aby po wstawieniu foremki do naczynia z wodą, nie dostała się ona do wnętrza.
Herbatniki pokruszyłam wałkiem w torbie foliowej, dodałam potem do nich mielone migdały.
Masło rozpuściłam i dodałam do ciastek, wymieszałam i wylepiłam masą dno i brzegi tortownicy dociskając masę do ścianek.
Tortownicę owiniętą folią wstawiłam na godzinę do lodówki.
Zmielony twaróg wymieszałam z cukrem a następnie dodawałam po 1 jaju i dokładnie mieszałam.
Dodałam także cukier waniliowy oraz sól.
Wyjęłam formę z lodówki i wylałam na spód ciasteczkowy masę serową. 
Nie wypełni ona tortownicy do samej góry.
Tortownicę wstawiłam do dużej formy i wstawiłam do piekarnika wlewając jednocześnie wrzącą wodę do większej formy, do połowy wysokości tortownicy.
Piekłam sernik 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 160 C z opcją grzania góra/dół.
Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Teraz zrobiłam sos karmelowy.
Do garnuszka wlałam śmietankę, wsypałam cukier i dodałam masło i mieszając doprowadziłam do rozpuszczenia cukru, wtedy podkręciłam gaz i doprowadziłam do wrzenia.
Gotowałam na małym ogniu 7 - 10 minut  do momentu aż sos zgęstniał.
W czasie gotowania mieszałam aby sos się nie przypalił.
Pozostawiłam do ostygnięcia i w tym czasie sos dodatkowo zgęstniał.
Śmietankę na krem wychłodziłam a potem ubiłam ją na sztywną pianę z łyżeczką cukru pudru.
Schłodzony sernik wyjęłam z lodówki i do wysokości brzegów ciasta ułożyłam na nim masę śmietanową i posypałam pokruszonym herbatnikiem.
Przy podawaniu każdy kawałek polałam sosem karmelowym i posypałam płatkami soli morskiej cytrynowej.


Smacznego.
Przepis Donna Hay
"Podróże małe i duże"
Hiszpańskie Flamenco

4 komentarze:

  1. Takim sernikiem to i ja nie pogardzę :) wspaniały!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam gorąco, smak jest niebiański.

      Usuń
  2. serniki są pyszne, a Twój przypomina mi ten, który bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny jest tera zi ja to wiem, wypróbuj przepis bo warto.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks