Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Szarlotka koralowa

Zobaczyłam, pokochałam i upiekłam bo jakże można nie zakochać się w takiej szarlotce.
Do wypieku użyłam jabłek champion ale muszą być one twarde a w sezonie jesiennym idealna będzie szara reneta.
Szarlotka jest piękna a potem jest pyszna, ma mnóstwo jabłek zamkniętych w kruchym cieście, dosłownie zamkniętych.
Nie przekaże Wam smaku, mogę tylko zapewnić że jest niebiański.
Przypomina mi dzieciństwo i szarlotki mojej babci.
Zachęcam do zabawy w pieczenie tak pysznej szarlotki.
Szarlotka koralowa. 


   
                   Składniki: ( tortownica 26 cm )
               Ciasto kruche:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 7 - 8 jabłek champion lub szara reneta
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cynamon
  • cukier puder do posypania


Mąkę przesiałam na stolnicę z proszkiem do pieczenia, wkroiłam zimne masło i szybko posiekałam.
Dodałam teraz żółtko, śmietanę oraz cukier i dalej siekałam nożem aby powstała drobna kruszonka.
Teraz zarobiłam szybko elastyczne ciasto.
2/3 ciasta wyłożyłam od razu dno i boki tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Tortownicę wstawiłam do lodówki.
1/3 ciasta włożyłam do zamrażarki.
2/3 jabłek pokroiłam w grubą kostkę a resztę starłam na tarce o grubych oczkach.
Jabłka wymieszałam z cukrem waniliowym, cynamonem wedle upodobania oraz dodałam sparzone wcześniej rodzynki.
Jabłka odstawiłam na 30 - 40 minut.
Po tym czasie jabłka odcisnęłam z soku i wyłożyłam na dno wychłodzonego ciasta.
Jabłka lekko ugniotłam i wyrównałam.
Na wierzch starłam ciasto z zamrażarki, równo aby przykryło całe ciasto.
Na samym środku ciasta zostawiłam dziurkę - komin 2 centymetrowy aby para z wnętrza miała się gdzie ulatniać.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam ciasto przez 60 minut.
Po wystudzeniu obficie obsypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis od Kasi [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Trochę wody dla ochłody - fontanna Ciechocinek

12 komentarzy:

  1. uwielbiam ją jest bardzo smaczna i pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kołnierzyku , tak to może byc marzenie.

      Usuń
  3. szarlotka wypełniona po brzegi jabłkami ! pychaaa

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka faktycznie wygląda przepysznie (:

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ona wytworna!
    Moi Rodzice byli akurat dzisiaj w Ciechocinku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo i smakuje wytwornie. Pozdrowienia dla rodziców.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks