Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 1 lipca 2015

Cannelloni ze szpinakiem, pieczarkami i papryką

Pewnie znacie już cannelloni i robiliście z niego dużo przysmaków a dziś zapraszam na mój przysmak.
Cannelloni to oczywiście duże grube rury makaronowe idealne do nadziania.
A czym je nadziejecie to już Wasz smak i nastrój Wam podpowie.
Jeśli jednak spodobał się mój pomysł to zapraszam do skosztowania.
Cannelloni ze szpinakiem, pieczarkami i papryką.

  
                   Składniki : ( 4 porcje )
  • 14 rurek cannelloni
  • 150 g szpinaku
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 małych pieczarek brązowych
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki ryżu basmati
  • 1 papryka biała
                  Sos:
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 5 łyżek słodkiego sosu chili
  • sól
  • kilka kropli sosu tabasco
  • 50 g wiórków parmezanu
  • olej do smarowania formy

Na początek posiekałam drobno szalotkę, czosnek.
Szpinak umyłam i posiekałam ale nie tak bardzo drobno.
Pieczarki oczyściłam i również posiekałam.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim szalotkę i czosnek a potem posiekany szpinak i pieczarki.
Smażyłam tak długo aż cała woda odparowała z patelni.
Dodałam posiekaną paprykę i chwilę razem smażyłam.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. 
Ryż ugotowałam w osolonej wodzie na sypko, przestudzony dodałam na patelnię.
Rurki cannelloni blanszowałam w osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedziłam i przestudziłam.
Nadziewałam rurki farszem szpinakowo - pieczarkowo - ryżowym i układałam je w naczyniach do zapiekania spryskanych olejem.

Śmietankę wymieszałam z sosem chili i sosem tabasco i polałam nią nadziane rurki.
Na wierzchu ułożyłam wiórki parmezanu.

Zapiekałam rurki 30 minut w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia aby wierzch się zrumienił.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Hiszpańska papuga

4 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks