Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 5 lipca 2015

Chleb pszenno - żytnio - amarantusowy z pokrzywą

Jak ja już dawno nie pisałam nic o nowych chlebkach.
Ja cały czas chleby wypiekam tak już od 8 dobrych lat pewnie będzie, nawet nie pamiętam.
Są to chleby różne na zakwasie lub na drożdżach w zależności od tego ile mam czasu.
Ten bochen dzisiejszy jest na drożdżach i jest pyszny i zdrowy a to za sprawą amarantusa i pokrzywy.
Nie trudno go upiec dlatego zachęcam, może ten to właśnie Twój chlebek.
Chleb pszenno - żytnio - amarantusowy z pokrzywą.


         
                    Składniki : ( foremki 31 x 14 i 14 x 24 ) 
  • 500 g mąki pszennej graham T 1850
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 200 g mąki z amarantusa
  • 100 g otrębów żytnich
  • duża garść posiekanych młodych pokrzyw
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 60 g świeżych drożdży
  • 1,2 l letniej wody


Do miski wsypałam wszystkie mąki, sól, cukier i wymieszałam.
Drożdże rozpuściłam w wodzie i wlałam je do mąki.
Liście pokrzywy umyłam, osuszyłam i posiekałam.
Dodałam je do miski z ciastem. 
Wszystkie składniki wymieszałam do połączenia składników dość dokładnie.
Foremki nasmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Przełożyłam do nich ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarnik nagrzałam do 200 C i jak chleby urosły do wysokości foremek wstawiłam je do piekarnika spryskując wierzch wodą.
Piekłam chleby przez 30 minut w 200 C i 15 minut w 190 C.
Studziłam chleby na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Akacja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks