Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 6 lipca 2015

Kotlety z botwinką

Dopóki botwina na straganach można wyczarować takie oto kotlety, pyszne, miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz.
Polecam na poprawę humoru i jako pyszny obiad.
Kotlety z botwinką.



                Składniki:
          Kotlety:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • biała część z nie dużego pora
  • 1 czerstwa bułka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 - 3łyżki posiekanej bazylii cynamonowej
  • 3 małe buraczki z botwiną
  • gałązka ziela kocanki
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • 1 jajo
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
                Sos:
  • 200 ml jogurtu typu greckiego
  • 100 g ricotty
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka listków mięty czekoladowej


Czerstwą bułkę namoczyłam w ciepłej wodzie aby zmiękła.
Mięso przełożyłam do miski, dołożyłam odciśniętą bułkę, posiekanego drobno pora, posiekaną natkę, jajo, posiekaną botwinkę wraz z buraczkami, posiekaną bazylię, igiełki kocanki, sól oraz pieprz cytrynowy do smaku i sos sojowy, wyrobiłam masę rękoma na gładką pulpę.
Ulepiłam z niej kotlety, panierowałam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
Podałam kotlety z pęczkiem, zielonym młodym groszkiem i sosem jogurtowo - cytrynowym.
Do miseczki przełożyłam jogurt, dodałam ricottę, sól, pieprz cytrynowy, włożyłam posiekaną miętę i startą skórkę z cytryny, wymieszałam.
Sos smakuje lepiej jak jest schłodzony.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Aromatyczne mirabelki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks