Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 22 lipca 2015

Kurek z pesto bazyliowym

Kurek czerwony czyli ryba z gatunku ryb skorpenokształtnej z rodziny kurkowatej.
Tak podaje Wikipedia a ja Wam mówię że to bardzo delikatna i pyszna ryba godna spróbowania.
Moją rybę podałam z pesto bazyliowo - pomidorowym, przepysznym a potem ją zapiekłam.
Spróbujcie koniecznie jeśli tylko zakupicie kurka.
Kurek z pesto bazyliowym.
  
                         Składniki: ( 2 porcje )
  • 4 filety z kurka
  • sól
  • pieprz
                   Pesto:
  • 6 - 8 pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 - 3 łyżki oleju z zalewy pomidorów
  • 10 - 12 listków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu ostrego paprykowego sambol oelek
Filety umyłam i osuszyłam.
Posypałam solą i pieprzem, odstawiałam.
Do blendera włożyłam pomidory, bazylię, czosnek, sos paprykowy oraz sól i pieprz i zmiksowałam.
Rybę podsmażyłam króciutko, po minucie z każdej strony na  patelni.
Naczynie do zapiekania posmarowałam olejem i ułożyłam w nim kawałki ryby skórą do dołu.
Na rybie ułożyłam pesto i wstawiłam do piekarnika  nagrzanego do 180 C z opcją grilla i zapiekałam 8 minut.
Podałam z bagietką.
Smacznego.
Przepis własny według pomysłu Jamiego Olivera
"Podróże małe i duże"
Kasztany baby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks