Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 25 lipca 2015

Peruwiańskie ciasto pomarańczowe

Wilgotne i bardzo mięciutkie ciasto z pomarańczami wprost z Peru albo i z Peru i Meksyku.
Ciasto bowiem wypiekała pewna babcia Lietta która była pół peruwianką a pół meksykanką i wypiekała je w kształcie babki.
Przepis znalazłam tutaj [ klik ] jako babkę wielkanocną ale zapewniam Was że ja jej na Wielkanoc nie piekłam tylko teraz i jest znakomita.
Polecam gorąco, będzie pysznie.
Peruwiańskie ciasto pomarańczowe. 

      
                    Składniki: ( keksówka 40 x 10 )
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 małe jaja
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1/4 szklanki oleju
  • 65 ml soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki  kardamonu w proszku
  • cukier puder do posypania
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę.
Do misy wlałam sok z pomarańczy, dodałam otartą skórkę, wlałam olej, dodałam kardamon, cukier i mąkę i wszystko razem zmiksowałam.
Na koniec dodałam ubitą pianę i delikatnie wymieszałam.
Keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Wlałam ciasto do foremki.
Piekłam i tutaj jest inaczej jak zwykle bo piekłam 50 minut w temperaturze 140 C z opcją grzania góra/dół a potem zwiększyłam temperaturę do 160 C i piekłam jeszcze 20 - 25 minut aż ciasto ładnie się zrumieniło.
Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis babcia Lietta meksykanko - peruwianka
"Podróże małe i duże"
Akacja z jemiołą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks