niedziela, 19 lipca 2015

Szpinak z serem kozim i bobem

Ostatni moment aby wykorzystać bób bo potem nie będzie już taki smaczny, jędrny tylko lekko mazisty ale wtedy można robić pasty.
Moja dzisiejsza propozycja to szpinak, bób i ser kozi, według nas połączenie idealne ale musicie spróbować sami, polecam.
Ser tutaj użyty jest serem portugalskim dojrzałym niskosolnym.
Szpinak z serem kozim i bobem.

       
                           Składniki:
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera koziego palhais portugalskiego
  • 1,5 szklanki ugotowanego bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska

Najpierw ugotowałam bób w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie około 8 - 10 minut.
Potem odcedziłam, przelałam zimną wodą i obrałam ze skórki.
Liście szpinaku umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paseczki.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim wcześniej posiekany czosnek i cebulkę.
Dodałam szpinak i smażyłam 3 - 4 minuty , aby tylko trochę zmięknął.
Wyłączyłam gaz, dodałam na patelnię bób, wymieszałam, posoliłam i wkruszyłam ser kozi. 
Pod wpływem temperatury ser się ładnie roztopił i stworzył pyszny sos.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Raciążku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger