sobota, 18 lipca 2015

Wątróbka wieprzowa z gruszką i żurawiną

Zaraz po wątróbce z jabłkiem ta z gruszką i żurawiną jest moją ulubioną.
Wiem że nie wszyscy lubią wątróbkę ale zapewniam Was że tak podana zasmakuje każdemu.
Wątróbka jest tu smakowita i kremowa a owoce nadają jej dodatkowego smaczku, polecam.
Wątróbka wieprzowa z gruszką i żurawiną. 


                     Składniki: ( 6 - 8 porcji )
  • 1 kg wątróbki wieprzowej
  • sól morska
  • pieprz
  • 4 duże cebule
  • 1 łyżka smalcu z kaczki
  • 1 duża gruszka
  • 2 - 3 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ok. 1/2 kg brukselki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1,5 l mleka do moczenia wątróbki

Wątróbkę oczyściłam z błonek i dzień wcześniej na noc namoczyłam ją w mleku aby była krucha i kremowa.
Rano osączyłam z mleka i osuszyłam, pokroiłam na plastry.
Gruszkę obrałam i pokroiłam w plasterki.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażałam kilka minut gruszkę.
Potem dodałam żurawinę i posypałam cukrem, podsmażyłam na "chrupiąco".
Cebulę na drugiej patelni podsmażyłam na maśle klarowanym aż zmiękła, połączyłam z gruszką. 
Na patelni rozgrzałam resztę smalcu z kaczki i smażyłam do zrumienienia plastry wątróbki z obu stron.
Już na patelni posoliłam i posypałam pieprzem. 
Nie robimy tego wcześniej a właśnie dopiero na patelni bo wątróbka będzie twarda.
Brukselkę ugotowałam w osolonej ze szczyptą cukru wodzie.
Podałam wątróbkę z gruszką i żurawiną oraz duszona cebulką. 
Tutaj podałam z brukselką ale dla Was pełna dowolność.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Tężnie Inowrocław

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger