Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 18 sierpnia 2015

Ciasto pomidorowe z żółtą renklodą

Znalazłam w sieci, zobaczyłam i chciałam upiec ale składniki nie trzymały się kupy.
Zaprzestałam poszukiwań i raptem natrafiłam na przepis u Nich STS czyli Szybko, tanio, smacznie.
Dzięki Wam za przepis, ciasta z sokiem pomidorowym szukałam długo i teraz wiem ze warto było czekać.
Takiego ciasta już dawno nie jadłam, puszyste, miękkie, wilgotne, pyszne.
Spróbujcie i zakochajcie sie w nim tak jak ja. 
Pozmieniałam po swojemu trochę ale idea została, zapraszam.
Ciasto pomidorowe z żółta renklodą.



                  Składniki: ( tortownica 22 cm )
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju w temperaturze pokojowej 
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka soku pomidorowego - ja wyciskałam świeży z pomidorów długich, mięsistych
  • 10 - 15 śliwek żółtych renklod
  • cukier puder do posypania

Najpierw wycisnęłam sok  z pomidorów ale jeśli macie gotowy to będzie jeszcze szybciej.
Do miski wlałam sok, dodałam cukier, wlałam olej, ekstrakt z wanilii, wbiłam jajo, wymieszałam.
Teraz do miski wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszałam łyżką aż powstało lejące, gładkie ciasto.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, dno i boki i wylałam do niej ciasto.
Śliwki wypestkowałam i poprzekrawałam na ćwiartki, ułożyłam na wierzchu ciasta lekko je wciskając.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka.
Jak ciasto ostygło posypałam je cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis STS [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Piękno nieba

4 komentarze:

  1. Przyznam, że bardzo mnie zaskoczyłaś i zaciekawiłaś jednocześnie tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko wypróbuj przepis a będziesz bardzo mile zaskoczona, polecam.

      Usuń
  2. Pyszne ciasto :) Poproszę o kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz się częstuj a za chwilę upiecz sama aby się przekonać na własnej skórze czytaj żołądku.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks