Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 12 sierpnia 2015

Ciasto z gruszkami, migdałami i tahini

Ogłaszam wszem i wobec że w dniu takim jak dziś mogę wszystko, wszystko jest dziś dozwolone.
A dlaczego? dziś są moje urodziny, osiemnaste rzecz jasna i będę je świętować razem z Wami.
Częstujcie się proszę bo ciasto jest tak pyszne że zaraz nic nie zostanie.
A jakby ktoś chciał też je upiec to zaraz podam przepis.
Ciasto z gruszkami, migdałami i tahini.


       
                 Składniki: ( tortownica 22 cm )
  • 240 g pasty sezamowej tahini
  • 260 g miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g płatków migdałowych
  • 200 g gruszek obranych pokrojonych w kostkę
  • 250 ml soku jabłkowego
  • cukier puder do posypania

Pastę tahini wymieszałam z miodem.
Jak zrobić pastę sezamową znajdziecie tutaj [ klik ]
Mąkę przesiałam do miski razem z cynamonem, sodą.
Do miski z mąką dodałam miód z tahini oraz sok jabłkowy, pokrojone w kostkę 2 centymetrową gruszki, migdały i wymieszałam dokładnie rózgą.
Tortownicę na dnie wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam masłem.
Ciasto wlałam do formy i piekłam około 1,5 godziny w temperaturze 160 C z opcją grzania góra/dół lub do suchego patyczka.
Po godzinie już można sprawdzić bo różne czynniki sprawiają że ciasta pieką się inaczej, chociażby inne piekarniki.
Po wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.

Smacznego, zrobić kawy?
Źródło przepisu MW [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Pachnąca, miododajna facelia

8 komentarzy:

  1. Ciasto rewelacyjne! Okazja do świętowania też! Sto Lat !!!
    Pozdrawiam ciepło. Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Dorcia, dziękuję za życzenia.

      Usuń
  2. Telepatia, ja upiekłam podobne, z przepisu Souvlaki for the soul i jestem zachwycona smakiem. Tam też nie dodawało się jajek ani mleka. Były pomarańcze i brandy ;)
    Ojjjj potrafię sobie wyobrazić smak Twojego ciasta! Koniecznie muszę upiec!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez musi być pyszne z pomarańczami, masz przepis na blogu? Dziękuję.

      Usuń
  3. Sto lat! Ciasto wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks