Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Czarny chleb na drożdżach

Czarny chleb, pyszny chleb z dodatkiem piwa, z dodatkiem kawy a rezultat?
No ja mogę Wam tylko napisać że jest pyszny, aromatyczny z posmakiem kminku, pyszny a Wy dowiecie się tego dopiero wtedy jak upieczecie sami a dodam że robi się go bardzo sprawnie.
Zachęcam do pieczenia.
Jest to przepis którego autorką jest Sara Lewis a znalazłam go u Bayaderki [ klik ]
Czarny chleb na drożdżach. 



                   Składniki:
  • 200 g mąki żytniej T 720
  • 150 g mąki pszennej T 450
  • 150 g mąki orkiszowej razowej
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej miałkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki melasy
  • 2 łyżki oleju
  • 275 ml piwa jęczmiennego lub piwa ciemnego - ja użyłam Okocim ( słód jęczmienny palony, karmelowy i monachijski )


Drożdże wkruszyłam do miseczki, dodałam 50 ml wody i kilka łyżek mąki tak aby konsystencja przypominała jogurt.
Przykryłam  miseczkę i odstawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Piwo delikatnie podgrzałam do ok. 40 C.
Teraz do misy robota wsypałam wszystkie mąki, kminek, kawę i kakao, mleko w proszku, sól i wlałam melasę a na końcu wlewałam piwo ciągle mieszając.
Wyrabiałam około 10 minut aż ciasto stało się elastyczne.
Jeśli wyrabiacie ciasto rękoma należy wyjąć je na blat oprószony mąką i wyrabiać także ok. 10 minut.
Ciasto przełożyłam do miski i nakryłam lekko naoliwioną folią spożywczą, odstawiłam do wyrastania na około 1,5 godziny.
Ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy wyrosło wyjęłam je na blat posypany mąką i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Nacięłam kulę ciasta na krzyż.
Nakryłam naczynie naoliwioną folią spożywczą i odstawiłam ponownie do wyrastania na około 30 minut.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez około 30 minut lub do momentu aż ostukany spód chleba wyda głuchy odgłos.
Jakby chleb za bardzo się przypalał z wierzchu wystarczy nakryć go folią aluminiową.
Studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Przepis Sara Lewis.
"Podróże małe i duże"
Wróbelek w restauracji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks