Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 28 sierpnia 2015

Gulasz z jelenia

Ponieważ wszystkiego chciałabym spróbować nie umknęło mojej uwadze to pyszne mięsko z jelenia.
Wtedy jeszcze nie wiedziałam że jest takie pyszne, delikatne i rozpływa się w ustach, teraz wiem i polecam gorąco. 
Pasuje do ziemniaków pieczonych czy tak jak ja je podałam z kopytkami pietruszkowymi, było wybornie. 
Gulasz z jelenia. 


                   Składniki:
  • 500 g udźca z jelenia
                   Marynata:
  • 3 owoce jałowca
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1/2 łyżeczki soli
                  Dodatkowo:
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka pasty sambol oelek
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Mięso pokroiłam na plastry.
Do moździerza włożyłam owoce jałowca, ziela angielskiego, kozieradkę, i zmiażdżyłam drobno.
Potem przełożyłam przyprawy do miski, dolałam wino i wymieszałam.
Do marynaty włożyłam całe gałązki rozmarynu i kawałki mięsa, przykryłam miskę folią i wstawiłam do lodówki na 3 - 4 godziny.
Potem wyjęłam mięso z marynaty i osuszyłam. 
Na patelni rozgrzałam masło klarowane, podsmażyłam na nim mięso z obu stron na złoty kolor po czym podlałam mięso bulionem, wkroiłam obie cebule w plastrach i dusiłam około godziny na maleńkim ogniu.
Jak mięso było już miękkie rozprowadziłam łyżeczkę mąki wodą i wlałam do sosu, zagotowałam.
Na koniec włożyłam do sosu łyżeczkę pasty sambol oelek, wymieszałam.
Podałam z kopytkami pietruszkowymi i zieloną fasolką szparagową.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
To tylko 2 w skali Beauforta

2 komentarze:

  1. Łatwy i fajny przepis, wypróbuje i dam znać jak wyszło

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks