środa, 26 sierpnia 2015

Krewetki z rurkami i dżemem z zielonych pomidorów

Krewetki tygryski uwielbiają, makaron a zwłaszcza włoski z semoliny również, dżem z zielonych pomidorów polecam zrobić bo smak jest jedyny i niepowtarzalny.
Rezultat? danie jedyne i niepowtarzalne o bardzo oryginalnym smaku.
Jak zrobić dżem z zielonych pomidorów znajdziecie tutaj [ klik ]
Polecam serdecznie.
Krewetki z rurkami i dżemem z zielonych pomidorów.

 
                 Składniki:
  • 250 g makaronu z semoliny w kształcie rurek
  • 400 g krewetek argentyńskich
  • 2 - 3 liście botwinki
  • biała część z dużego pora
  • 200 g dżemu z zielonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 100 g kasztanów wodnych
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
Krewetki umyłam, obrałam z pancerzyków, wyjęłam jelita.
Pora pokroiłam w pół plasterki.
Botwinę po umyciu i osuszeniu posiekałam tak samo jak i czosnek.
Kasztany odcedziłam z zalewy bo miałam w puszce.
Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyłam pora i czosnek, dodałam liście botwiny zostawiając 2 łyżki do dekoracji.
Teraz na patelni wylądowały krewetki, smażyłam je dopóki nie stały się różowe czyli jakieś 8 - 10 minut.
Teraz dodałam kasztany wodne i sos sojowy oraz dżem z zielonych pomidorów i razem chwilę jeszcze podgrzewałam.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Na talerzu ułożyłam makaron i polałam sosem z krewetkami, posypałam listkami posiekanej botwiny.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Blaski polskich plaż

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger