Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 19 sierpnia 2015

Pszenny chleb z płatkami

Zdrowy, domowy, pyszny chleb, czy usłyszawszy takie słowa nie myślicie o mięciutkim wnętrzu i chrupiącej skórce?
Jeśli tak to tym razem przepis się Wam spodoba.
Miąższ jest mięciutki, skórka chrupiąca i pachnie domowym chlebem w całym domu, ba nawet kamienicy czy bloku.
Spróbujcie koniecznie.
Pszenny chleb z płatkami.


                   Składniki : ( forma 20 x 22 cm )
  • 750 g mąki pszennej T 650
  • 50 g otrębów żytnich + do wysypania foremki
  • 3 łyżki płatków błyskawicznych jęczmiennych + do posypania
  • 3 łyżki płatków błyskawicznych żytnich
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 750 ml letniej wody
  • 50 g świeżych drożdży
Do miski wsypałam mąkę, otręby, wszystkie płatki, sól, cukier i wymieszałam razem.
Drożdże wymieszałam z wodą i wlewając do miski mieszałam aż uzyskałam jednolite ciasto.
Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami.
Przełożyłam ciasto do foremki, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu  posypałam wierzch chleba płatkami jęczmiennymi i wstawiłam chleb do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół, spryskałam chleb z góry wodą i piekłam 45 minut.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
"Pod Tężniami" - Ciechocinek

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks