Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Purée z bakłażanów - baba ghannouj

Purée z bakłażana czyli arabska pasta baba ghannouj czyt. ganusz.
Ale to jest pyszne i aromatyczne, wcale się nie dziwię że w kuchni arabskiej tak jest to danie popularne. 
Zachęcam do spróbowania, tahinę której tu użyłam zrobiłam sama, można jednak zakupić ją w sklepie z orientalną żywnością.
Tutaj przepis na tahinę domowej produkcji [ klik ] 
Purée z bakłażanów - baba ghannouj.


                    Składniki:
  • 2 bakłażany 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • sok z 1 cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek najlepszej jakości
  • sól morska
Z bakłażana odcięłam ogonki, nakłułam go gęsto nożem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C i piekłam około godziny.
Upieczone i miękkie wyjęłam z piekarnika, obrałam, miąższ przełożyłam do miski i rozgniotłam widelcem.
Do bakłażana dodałam posiekany czosnek, pastę sezamową, sok z cytryny, szczyptę soli i dobrze wymieszałam.
Przełożyłam purée na półmisek, posypałam posiekaną natką pietruszki, polałam oliwą i podałam z grzankami.
Smacznego.
Przepis kuchni arabskiej.
Warzywa psiankowate 2015
Przepis dodaję do Akcji Ani 
"Podróże małe i duże"
Panorama Wisły w Ciechocinku

8 komentarzy:

  1. takie puree może stanowic bardzo ciekawy dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam

    http://newyolkkitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też już ją robiłam i byłam zachwycona. Oczywiście zapraszam do dodania do akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks