piątek, 14 sierpnia 2015

Racuchy z sosem paprykowym

Wydawałoby się że ot taki prosty przepis to nie może być smakowite danie z niego a tu pomyłka.
A do tego racuchy i sos paprykowy?
Racuchy kojarzą nam się z deserem, tym razem jest inaczej, zobaczcie sami.
Danie rewelacyjne, aromatyczne, racuchy z sera miękkie i puchate a sos aromatyczny i pikantny, polecam gorąco.
Placki i sos paprykowy.



Składniki: -  4 porcje 
Racuchy:
  • 4 jaja
  • 250 g twarogu mielonego
  • 3 łyżki mleka
  • 2/3 szklanki kaszy manny
  • gałka muszkatołowa
  • sól morska 
  • pieprz
Sos paprykowy:
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 1 strąk żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól morska
  • pieprz
  • papryka ostra

Przygotowanie racuchów:
  • Najpierw zrobiłam ciasto na racuchy.
  • Oddzieliłam żółtka od białek.
  • Żółtka utarłam z twarogiem, mlekiem i kaszką.
  • Przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wyrobiłam ciasto i odstawiłam na 15 minut.
Przygotowanie sosu:
  • Papryki umyłam, obrałam i pokroiłam w dużą kostkę.
  • Cebulę obrałam i drobno posiekałam.
  • Rozgrzałam na patelni łyżkę oleju i zeszkliłam na nim cebulę.
  • Cebulę na patelni oprószyłam papryką słodką, ostrą i wlałam bulion.
  • Teraz na patelnię włożyłam kawałki papryki i całość wymieszałam i zagotowałam.
  • Zmniejszyłam ogień, przykryłam patelnię pokrywką i gotowałam 10 minut.
  • Na koniec przyprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę, wymieszałam z ciastem.
  • Na rozgrzanym oleju smażyłam małe racuchy z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam racuchy z sosem paprykowym.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
Przepis dodaje do Akcji Ani.
Warzywa psiankowate 2015
"Podróże małe i duże"
Kolory lata

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger