Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 8 sierpnia 2015

Szyjki rakowe z białym winem, masłem i tymiankiem

Jedliście raki? ja do tej pory także nie aż do dziś.
Te szyjki rakowe zakupiłam mrożone ale były takie pyszne że jeszcze nie raz je wykorzystam w mojej kuchni.
Skuście się kiedyś na taki obiad, pyszny, zapraszam.
Szyjki rakowe z białym winem, masłem i tymiankiem.



                  Składniki:
  • 250 g szyjek rakowych przelanych wrzątkiem
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • garść listków świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz

Cebule drobno posiekałam, czosnek drobniutko posiekałam.
Na patelni rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam na nim posiekaną cebulę.
Jak cebula się zeszkliła dodałam czosnek i chwilę smażyłam.
Teraz na patelni wylądowały szyjki rakowe, po minucie smażenia dodałam wino i listki tymianku, doprawiłam do smaku sola i pieprzem.
Dusiłam chwile aż sos zgęstniał.
Podałam z kawałkami pieczywa.

Smacznego.
Przepis znaleziony u Janka Paszkowskiego [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Lato, lato czeka

6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda..moze kiedys sie skusze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet się nie zastanawiaj jak tylko zakupisz szyjki rakowe, to zaraz gotuj.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. To prawda, danie bardzo wykwintne i proste zarazem.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks