Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 7 sierpnia 2015

Tyrolskie knedle szpinakowe

Inna wersja naszych rodzimych knedelków ze śliwką czy truskawką.
Te są wprost z Tyrolu i tu nie wiem czy bardziej austriackiego czy włoskiego?
Tak czy siak są pyszne i warte wypróbowania.
Ja podałam z aromatycznym masłem szałwiowym.
Nadają się jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsiwa.
Zapraszam gorąco do próbowania.
Tyrolskie knedle szpinakowe.



                  Składniki:
  • 200 g czerstwego pieczywa pszennego
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 2 jaja
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 4 - 5 łyżek wody lub mleka
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa
                 Sos:
  • 100 g masła
  • 10 - 12 listków świeżej szałwii
  • świeżo starty parmezan do posypania

Pieczywo pokroiłam w małą kosteczkę.
Szpinak umyty wcześniej włożyłam na wrzącą wodę i blanszowałam 1 minutę , po czym wylałam go na sito, przelałam zimną wodą i odcisnęłam.
Następnie szpinak drobniutko posiekałam.
Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na oleju i dodałam do miski z pieczywem.
Do miski wlałam także mleko, rozkłócone jaja, dodałam szpinak i starty parmezan.
Doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem a także gałką muszkatołową i dokładnie wszystko wymieszałam najlepiej rękoma.
Pozostawiłam masę na 15 minut aby pieczywo wchłonęło wszystkie składniki.
Teraz do masy dodałam tyle bułki tartej aby można było swobodnie ulepić knedle i aby się nie rozpadały.
Ulepiłam kulki wielkości mandarynki.
Knedle gotowałam w osolonym wrzątku przez około 10 minut od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzałam masło i włożyłam na gorące listki szałwii.
Masłem szałwiowym polałam knedle i posypałam startym parmezanem.

Smacznego.
Przepis wg pomysłu Roberta Makłowicza
"Podróże małe i duże"
Zaśpiewany

4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na knedle.
    Muszę go kiedyś wypróbować.
    Serdecznie pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie i chyba tak smakują. Muszę takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks