Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 16 sierpnia 2015

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Zapiekanki, któż ich nie lubi?
Wystarczy do naczynia do zapiekania włożyć ulubione półprodukty, zalać ciekawym smakowo sosem i do piekarnika.
Po około godzinie mamy pyszny obiad.
Wiem powiecie że teraz za gorąco, ale upały kiedyś się skończą a obiady jadać trzeba zawsze.
Polecam gorąco.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem.


                Składniki:
  • 500 g ugotowanego makaronu świderki
  • 300 g świeżego szpinaku baby
  • sól morska
  • pieprz
  • papryka słodka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 pełne łyżki masła klarowanego
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 średnie cukinie
  • 1/2 pęczka czerwonej bazylii
  • 2 garście kiełków z gorczycy

Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i przelałam zimną wodą.
Szpinak umyłam i osuszyłam.
Cebulę i szalotkę posiekałam drobno i podsmażyłam na oleju aż się zeszkliła, potem włożyłam na patelnię mięso mielone i podsmażałam rozdrabniając mięso na grudki.
Doprawiłam mięso solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką, wcisnęłam czosnek i dobrze wymieszałam.
Na koniec doprawiłam mięso keczupem, wymieszałam.
W garnuszku rozpuściłam masło klarowane, zasmażyłam na nim mąkę kukurydzianą i zalałam bulionem, zagotowałam.
Cukinię pokroiłam w plasterki wraz ze skórką.
Formę do zapiekania wysmarowałam masłem klarowanym i na dno wyłożyłam 1/3 makaronu i polałam sosem z mąki i bulionu, potem wyłożyłam 1/2 mięsa mielonego, ułożyłam listki szpinaku i bazylii czerwonej, znowu trochę sosu, 1/3 makaronu, reszta mięsa, cukinia w plastrach, kiełki z gorczycy, trochę sosu, reszta makaronu i reszta sosu.

Naczynie przykryłam pokrywką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół na 30 minut.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Nad polskim morzem

2 komentarze:

  1. Zawsze kiedy do Ciebie zaglądam jestem pełna podziwu dla Twoich przepysznych dań:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks