Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 12 września 2015

Barszcz z królika

Pamiętam jak moje córki były małe to taki barszcz z królika jadaliśmy bez przerwy. 
Wujo hodował króliki i ciągle nam jakiegoś podrzucił.
Teraz zatęskniłam za takim barszczem, zakupiłam tuszkę z królika, mięso do pasztetu i pierożków a cały korpus użyłam na barszcz.
Taki barszcz jest pyszny, aromatyczny o lekko słodkawym posmaku, zachęcam do gotowania.
Barszcz z królika. 

   
                  Składniki:
  • korpus z całego królika
  • 2 - 3 litry wody
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego + 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
  • 1 łyżka majeranku
  • sok z 1/2 cytryny
  • koperek do posypania

Korpus z królika umyłam i zalałam zimną wodą.
Do garnka włożyłam ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, całe ząbki czosnku, całą cebulę i gotowałam 30 minut.
Po tym czasie barszcz przecedziłam.
Zakwas  żytni rozprowadziłam wodą do pełnej szklanki i zalałam barszcz ciągle mieszając aby nie porobiły się kluski.
Na koniec doprawiłam barszcz do smaku solą, pieprzem młotkowanym, majerankiem suszonym a ponieważ smakowo był za mało kwaśny dodałam jeszcze sok z cytryny.  
Już w filiżankach  posypałam posiekanym koperkiem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Plaża w Jastrzębiej Górze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks