Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 21 września 2015

Bezy wegańskie czyli bezy bez jaj

Sprawa wydawała mi się niemożliwa dopóki nie zajrzałam do Doroty z MW [ klik ] a tam piękne bezy ale okazuje się że to nie bezy z białek kurzych jaj tylko z wody po ciecierzycy.
No tak dobrze czytacie woda po ciecierzycy po ubiciu zachowuje się tak samo jak białko jaja kurzego.
Dlaczego ? nie mam pojęcia ale ta woda ubijana staje się puszystą masą w niczym nie ustępującą tej z jaj.
Człowiek uczy się całe życie. 
Są pyszne, tak samo lekkie, tak samo słodkie, tak samo znikają w zastraszającym tempie.
Pieczemy, suszymy?
Bezy wegańskie czyli bezy bez jaj.

 
                    Składniki: ( 2 pełne blachy bezików )
  • 140 - 150 ml wody po ciecierzycy - tyle wody mieści się w puszce 400 g
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • na czubku noża barwnika spożywczego różowego - niekoniecznie

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Do misy robota wlałam wodę po ciecierzycy i ubijałam tak jak białka do sztywnej piany.
Proces ten trwał dłużej niż jakbym ubijała białka ale piana będzie tak samo sztywna.
Do całkiem już ubitej piany dodawałam po łyżce cukier cały czas ubijając.
Pod sam koniec ubijania dodałam sok z cytryny i odrobinę barwnika spożywczego różowego ale nie jest to konieczne.
Dalej ubijałam do momentu aż powstała lśniąca, gęsta, sztywna piana.
Pianę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam na blaszkę wyłożoną matami silikonowymi.
W rękawie miałam tylkę w kształcie gwiazdki.
Suszyłam bezy w temperaturze 130 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
Jeśli bezy będą większe należy ten czas odpowiednio wydłużyć. 
Studziłam bezy na kratce.
Znikają szybko, uwaga !
Smacznego.
Przepis z MW.
"Podróże małe i duże"
Dom Whisky w Jastrzębiej Górze

8 komentarzy:

  1. Potrafisz przygotować pyszności dla każdego:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie do wiary :D już tyle Twoich przypisów sobie zapisałam, że nie wiem kiedy to wszystko zrobię, ale ten przepis po prostu muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi. Wypróbuj przepis i napisz jak smakowały.

      Usuń
  3. Dorotko nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award
    https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/liebster-blog-award-2015/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje bardzo, odpowiedzi są na Twoim blogu.

      Usuń
  4. a mi nie wychodzą te bezy. I nie wiem, czemu tak się dzieje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko te muszą Ci wyjść, wypróbuj.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks