Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 11 września 2015

Chleb na owsiance

Po przerwie wakacyjnej znowu zaczynamy spotykać się z blogerami i blogerkami przy wspólnym pieczeniu tego czy owego [ klik ]
Tym razem pieczemy chleb na owsiance z bloga Agnieszki [ klik ]
Jeśli zaraz zaprotestujecie że owsianki nie jadacie to zapewniam że jest ona całkiem niewyczuwalna w chlebie, jak to się stało że jej nie czuć nikt nie wie, ha ha ale efekt jest powalający.
Ciekawa jestem efektu wypiekania innych, czy też im smakowało?
Chleb jest mega puszysty, delikatny a chrupiąca od ziaren skórka nadaje mu jedyny i niepowtarzalny smak.

Zachęceni do pieczenia? zapraszam.
Chleb na owsiance.

 
                  Składniki: ( 2 bochenki formy 26 x 12 )
  • 450 g mąki pszennej T 650
  • 50 g mąki pszennej graham
  • 4 g drożdży instant - 1 i 1/4 łyżeczki 
                    Owsianka:
  • 150 g płatków owsianych
  • 450 g wrzącej wody
  • 30 g miękkiego masła - 2 łyżki
  • 13 g soli - 1 i 1/4 łyżeczki 
  • 30 g jasnego miodu - miałam nawłociowy - 1,5 łyżki
  • 175 ml mleka
                   Posypka:
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki jasnego sezamu
                   Dodatkowo:
  • masło do formy 
  • otręby owsiane do wysypania formy

Mąkę wymieszałam z drożdżami.
Do miski wsypałam płatki owsiane i zalałam je wrzącą wodą, wtedy od razu dodałam masło, miód i sól, wymieszałam i pozostawiłam do przestygnięcia a wtedy dodałam mleko i wymieszałam.
Wystudzoną owsiankę przełożyłam do misy robota, dodałam mąkę z drożdżami i przy użyciu mieszadła hakowego wyrabiałam przez 20 minut.
Ciasto na tym etapie jest lepkie bardzo.
Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami i po wyrośnięciu przełożyłam ciasto do foremek, lekko wyrównałam wierzch.
Teraz posypałam chlebki posypką lekko ją dociskając.
Przykryłam formy folią spożywczą i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia.
Chlebki wyrosną prawie do wysokości foremek i zajmie im to jakieś 30 - 45 minut.
Wstawiłam foremki do zimnego piekarnika i nastawiłam temperaturę na 200 C a czas na 50 minut.
Po tym czasie moje chlebki były już wypieczone, autorka zaleca jednak że można je wypiekać do 60 minut.
Wyjęłam chlebki z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Razem ze mną chleby wypiekali i było ns dużżżżo :
Agnieszka z Naturalna kuchnia inspiruje
Agnieszka z Kuchareczka Agusia 
Ala z Ala piecze i gotuje 
Asia z Różowa kuchnia
Bożenka z Moje domowe kucharzenie
Danusia z Moje Wypieki i nie tylko... 
Wiosenka z Eksplozja smaku
Marta z Magiczne życie Marty
Kinga z Małe kulinaria
Kasia ze Słodka babeczka
Urszula z Moja kuchnia
Maja z Maja Skorupska
Paulina z Buszująca w kuchni
Agnieszka z Kuchnia co dnia
Marzena z Kulinarna Maniusia
Marta z Marta gotuje
Basia z BasJulowe pasje
Kasia z Mia cucina
San Jacinto zdjęcie z FB
Dziękuje wszystkim za fajnie spędzony czas. 
Przepis Agnieszka.
"Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra

25 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis.
    Serdecznie pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I godny wypróbowania. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Wypróbowałam go. Chleb jest bardzo smaczny.
      Tyle tylko, że muszę go piec przez godzinę.
      To chleb idealny dla mnie, nawet mojemu mężowi smakował.
      Serdecznie pozdrawiam:)*

      Usuń
  2. Chlebuś przepyszny , sama robiłam jadłam i jestem bardzo zadowolona. Tęskniłam już za tymi wspólnymi wypiekami .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez tęskniłam i choć czasu mam niewiele to chętnie z Wami popiekę. Dzięki Asia.

      Usuń
  3. Dziękuję Bożenko za wspólne pieczenie. :) Chlebek jest fantastyczny, a jego smak niezapomniany. Zagości u mnie na stałe. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu mała pomyłka, mam na imię Dorota. Dziękuje za wspólny raz przy pieczeniu.

      Usuń
  4. Pięknie wygląda...smaczny chlebek,,jeszcze kiedy upiekę..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też nie raz jeszcze upiekę, dzięki Bożenko.

      Usuń
  5. Chlebek pięknie się prezentuje :) i na dodatek jest bardzo smaczny :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja dziękuję Kasiu, miło było i mam nadzieję że jeszcze spotkamy sie przy wspólnym wypiekaniu.

      Usuń
  6. Chleb piękny! dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały i pyszny chlebuś, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chlebek doskonały, dziękuję i czekam na kolejną inicjatywę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie, dziękuję Maju że się przyłączyłaś.

      Usuń
  9. Pyszny chlebek, dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Serdecznie dziękuje za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga.

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek rewelacyjny! Pyszny był :) Miło mi było piec go z Tobą! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znakomity ten chlebek, bardzo nam smakował. Dziękujemy za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks