niedziela, 6 września 2015

Chleb orkiszowy, dyniowy, ubijany

Ten chleb to mistrzostwo, chrupiąca skórka, mięciutki miąższ, rewelacja.
Do wypieku użyłam pure z dyni i dzięki temu chleb jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość.
Polecam wypróbować przepis bo warto.
Chleb orkiszowy, dyniowy, ubijany.  


                 Składniki : ( 1 bochen )
  • 420 g mąki orkiszowej jasnej
  • 80 g mąki orkiszowej razowej
  • 5 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 250 ml wody
  • 100 g pure z dyni

Dzień przed pieczeniem wieczorem.
Wymieszałam mąki ze sobą, dodałam roztarte drożdże z cukrem.
Teraz dodałam sól i wodę oraz mus z dyni.
Teraz ubijałam przy pomocy robota ciasto do momentu aż zaczęło odchodzić od ścianek misy.
Misę z ciastem włożyłam do torby foliowej i włożyłam do lodówki na całą noc.

Rano wyjęłam z lodówki i pozostawiłam na blacie na 2 - 3 godziny.
Po tym czasie ciasto obficie posypałam mąką i wyjęłam na blat.
Podzieliłam ciasto na 2 części, z każdej zrobiłam wałek i zwinęłam je w warkocz.
Warkocz umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam aby bochen podwoił swoja objętość.
Piekarnik nagrzałam razem z kamieniem do pieczenia do 250 C z opcją grzania góra/dół.
Jak bochen urósł zsunęłam go wraz z papierem na rozgrzany kamień wcześniej spryskując piekarnik wodą.
Po zsunięciu chleba na kamień ponownie spryskałam piekarnik wodą i jeszcze raz po minucie.
Po 5 minutach obniżyłam temperaturę do 210 C i piekłam jeszcze 20 - 30 minut.
Studziłam chleb na kratce. 
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Płyniemy do Szwecji?

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger