Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 9 września 2015

Chleb orkiszowy, pomidorowy ubijany

Chlebek dziś przedstawiony jest leciutki, aromatyczny, ma dziury tak przez niektórych uwielbiane.
Dzięki dodatkowi  przecieru pomidorowego jest wilgotny i nie wysycha.
Zachęcam do pieczenia tak jak zwykle bardzo serdecznie.
Chleb orkiszowy, pomidorowy ubijany.



                   Składniki: ( 1 bochen )
  • 420 g mąki orkiszowej
  • 80 g mąki orkiszowej razowej
  • 5 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 200 ml przecieru pomidorowego aromatyzowanego ziołami
  • 200 ml wody


W misce wymieszałam mąki z solą a potem wkruszyłam drożdże, ponownie wymieszałam.
Teraz wymieszałam wodę z przecierem i  wlałam do mąki.
Ubijałam mikserem na wysokich obrotach do momentu aż ciasto zaczęło odchodzić od ścianek miski.
Miskę z ciastem włożyłam do torebki foliowej i włożyłam na noc do lodówki - u mnie temperatura w lodówce +3 stopnie.
Rano ciasto wyjęłam z lodówki i pozostawiłam na blacie przez 2 - 3 godziny.
Ciasto następnie wyjęłam na blat obsypany sporą ilością mąki.
Ciasto podzieliłam na 2 części.
Skręciłam obie części w warkocz
i przeniosłam chleb na blachę z papierem do pieczenia.
Na blaszce chleb pozostawiłam aż podwoił swoją objętość, jakieś 2 godziny.

Piekarnik nagrzałam z kamieniem do 250 C z opcją grzania góra/dół.
Spryskałam piekarnik wodą.
Gdy chleb wyrósł zsunęłam bochen na kamień do pieczenia a w momencie wkładania spryskałam piekarnik wodą.
Po minucie ponownie spryskałam piekarnik wodą.
Po 5 minutach od włożenia chleba do piekarnika obniżyłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 20 - 30 minut.
Studziłam chleb na kratce.


Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Hortensje - kwiaty lata

4 komentarze:

  1. Nie miałam pojęcia że jest tyle rodzai chleba:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jeden pyszniejszy od drugiego, pozdrawiam Reniu.

      Usuń
  2. Dziury ma fenomenalne! Podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te dziury zauroczyły także mnie. Dziekuję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks