Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 16 września 2015

Czerwone pomarańcze i granola

Czerwone, sycylijskie pomarańcze wyglądają niepozornie a mają tyle soku jak żadne inne a do tego jakże pysznego soku.
Jeśli uda się je zakupić to nawet nie ma co się zastanawiać tylko wyciskamy i pijemy.
Ja tutaj sok wykorzystałam do granoli, pysznej i pożywnej, dobrej na każde śniadanko na dobry początek dnia.
Czerwone pomarańcze i granola.


                 Składniki:
  • 100 g płatków błyskawicznych jęczmiennych
  • 100 g płatków błyskawicznych żytnich
  • 100 g płatków owsianych
  • 3 - 4 łyżki konfitury truskawkowej 
  • skórka otarta z 2 czerwonych pomarańczy
  • 150 ml soku z czerwonych pomarańczy
  • 2 łyżki suszonych brzoskwiń 

Wszystkie płatki wsypałam do miski, dodałam skórkę i sok z pomarańczy oraz suszone brzoskwinie oraz konfiturę z truskawek, wymieszałam i pozostawiłam na 15 minut aby płatki napęczniały.
Na formie do pieczenia ułożyłam papier do pieczenia i wysypałam napęczniałe płatki.
Suszyłam granolę w piekarniku nagrzanym do 150 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut, co kilka minut mieszałam aby się za bardzo nie przypiekły. 
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Gwiezdny pył - Bałtyk

4 komentarze:

  1. mmm czerwone pomarańcze, uwielbiam je, a granola super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już się nie mogę sezonu na czerwone pomarańcze doczekać, uwielbiam je! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks