środa, 2 września 2015

Deser winny z tapioki

Niewątpliwie jest to deser dla dorosłych a dzieciom można zrobić podobny na bazie soków, będzie pysznie.
Tapioka jak już pisałam wcześniej to produkt skrobiowy uzyskiwany z manioku.
Deser smakuje obłędnie i polecam wszystkim bardzo serdecznie.
Deser z tapioki.

Składniki:
  • 2000 ml wody
  • 1 szklanka perełek z tapioki
  • 1 butelka wina hiszpańskiego Malaga - tutaj pełna dowolność
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych - u mnie1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego anyżu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • do podania plastry sycylijskich pomarańczy
Przygotowanie:
  • Perełki tapioki zalałam wodą, zagotowałam i odstawiłam na 2 godziny co jakiś czas mieszając, można na dłużej.
  • Do masy z napęczniałą tapioką wlałam potem butelkę wina, dodałam cukier, wsypałam przyprawy i dokładnie wymieszałam, całość zagotowałam.
  • Przestygnięty deser włożyłam do lodówki na całą noc.
  • Podawałam deser w kielichach do wina udekorowanych plastrami sycylijskich pomarańczy.

Smacznego.
Przepis kuchni arabskiej.
"Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra najbardziej wysunięte miasto na północy kraju

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger