Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 18 września 2015

Drożdżówka ze śliwkami

Wypiekanie na śniadanie tym razem prowadzi Monia [ klik ] i wybrała dla nas prawdziwą pychotkę.
Przepis na drożdżówkę z bloga 100 smaków [ klik ]
Drożdżówka ze śliwkami bo o niej mowa wyszła mi pyszna, puszysta, pachnąca dojrzałymi w słońcu śliwkami, rewelacyjna.
Pieczcie koniecznie, zachęcam, jest tak dobra że prawie nie zdążyłam zrobić zdjęcia nim zniknęła.
Myślę że z innymi owocami też będzie super ale śliweczki to śliweczki.
Drożdżówka ze śliwkami.

       
                      Składniki: ( tortownica 22 cm )
           Ciasto:
  • 375 g mąki pszennej
  • 8 g drożdży instant - ja dałam 20 g drożdży świeżych
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
          Nadzienie:
  • 500 g śliwek - miałam węgierki
  • 150 g twarogu
  • 2 łyżki śmietanki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
          Dodatkowo:
  • 1 łyżka mleka
  • 1 białko
  • cukier kryształ + cukier puder do posypania

Mleko podgrzałam do temperatury ciała i wkruszyłam  do niego drożdże, wymieszałam, pozostawiłam na 10 minut.
Do miski robota wsypałam mąkę, dodałam cukier, jajo, żółtko, szczyptę soli i wlałam mleko z drożdżami, dokładnie wszystko wymieszałam.
Wyrabiałam jeszcze jakieś 8 minut przy pomocy robota.
Potem odstawiłam w misce kulę ciasta do wyrośnięcia na godzinę.
Śliwki wypestkowałam a twaróg należy wymieszać widelcem rozgniatając go z pastą waniliową, cukrem i śmietanką. 
Ja użyłam serka homogenizowanego waniliowego więc z niczym go nie łączyłam.
Po godzinie jak ciasto wyrosło wyjęłam na blat, wyrabiałam chwilę i rozwałkowałam na prostokąt o bokach 40 cm x 30 cm.

Przekroiłam placek na trzy prostokąty o bokach 10 x 40.
Na każdy prostokąt nałożyłam porcję serka jak na zdjęciu i zlepiłam brzegi tworząc rulon.
I tak wszystkie trzy kawałki ciasta.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia a boki wysmarowałam masłem.
Rulony z serkiem przełożyłam do tortownicy tworząc ślimaka łączeniem ciasta do dołu.
W szpary między rulonami powciskałam połówki śliwek.
Teraz włączyłam piekarnik nastawiając temperaturę na  200 C z opcją grzania góra/dół a drożdżówka w tym czasie rosła.
Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam ją mieszanką białka z mlekiem oraz posypałam cukrem kryształem.
Piekłam ciasto przez 45 minut.
Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Źródło blog 100 smaków.
Razem ze mną pyszną drożdżówkę wypiekali 
Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie -I love it. 
Lidia - zdjęcie z FB
Joanna z bloga Notatki kulinarne
Joanna z bloga Różowa kuchnia
Ewa - zdjęcie z FB
Magia w kuchni
Joanna z bloga Grunt to przepis
Paulina z bloga Czarna Oliwka 
Monika z bloga Matka Wariatka 
Agnieszka z bloga Kuchnia co dnia
Urszula z bloga Moja Kuchnia
Kasia z bloga Mia cucina
Jola z bloga Nasze życie od kuchni
Kamila z bloga Życie ze smakiem
"Podróże małe i duże"
Dokąd to dokąd?

24 komentarze:

  1. zapraszam na mojego bloga! www.rozsmakuj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jem ciast ze śliwkami. Nie mam zbyt dobrych wrażeń z nimi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czemuż to? to najlepsze jesienne owoce, ciasta są przepyszne.

      Usuń
    2. Zgadzam się, śliwki rewelacyjnie smakują w cieście, zwłaszcza powyższym drożdżowym :)

      Usuń
  3. Dorotko jak zwykle przepysznie tu u ciebie. Dziękuje za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu i mnie było miło razem piec z Tobą.

      Usuń
  4. Przepięknie Ci wyrosła! Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za udział w weekendowym wypiekaniu, super drożdżówka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie Monia że wybrałaś ten przepis, dzięki wielkie.

      Usuń
  6. To wypiekanie juz nam chyba w krew weszlo, Dorotko)) cudna ta Twoja drozdzowka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubie spotykać się z Wami choćby wirtualnie a wypiekanie jak tylko mam czas to piekę a jak nie mam to tęsknię. Pozdrawiam Kasiu.

      Usuń
  7. Wspaniała drożdżówka Ci wyszła Dorotko:). Nam równiez bardzo, ale to bardzo smakowała i zniknęła zanim zdążyliśmy sie obejrzeć:). Coś mi tylko Fb linka usunął, albo nie dokleił z listy z linkami. Pozdrawiam Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu Fb nie raz już spłatał niejednego psikusa, ważne że się odnalazłyśmy. Miło było wspólnie piec.

      Usuń
  8. Dziękuję za wspólne pieczenie, piękna ta Twoja drożdżówka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za wspólne wypiekanie ;-) A twoje ciacho cudnie wygląda, pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za zaproszenie do udziału w WYPIEKANIE Na ŚNIADANIE ,po mimo opóźnienia ciasto jest :) Twoje wygląda ślicznie i smacznie.Świetne.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks