niedziela, 20 września 2015

Fasolka po portugalsku - Feijoada à Portuguesa

Fasolka po portugalsku a tak naprawdę są to żeberka wieprzowe z fasolką po portugalsku.
Danie pyszne i pożywne.
Mięso rozpływa się w ustach a razem z fasolką smakuje wybornie.
Cieszę się że poznałam trochę kuchnię portugalską dzięki ulotkom Biedronki.
Zachęcam do gotowania.
Fasolka po portugalsku - Feijoada à Portuguesa.
 
                 Składniki:
  • 1,1 kg żeberek wieprzowych pokrojonych na kawałki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kiełbaska Porco Preto Painha pokrojona w plasterki - kiełbasa z mięsa czarnych świń
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 posiekana cebula
  • 3 marchewki pokrojone w plasterki
  • 4 świeże liście laurowe
  • 2 puszki czerwonej fasoli - po 240 g netto
  • 1/2 główki białej niedużej kapusty pokrojonej w paski - miałam włoską
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
  • 1 pęczek bazylii
  • 1/2 pęczka estragonu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
Żeberka pokroiłam w paski tak aby każdy pasek miał jedno żeberko - kostkę.
Podsmażyłam mięso na oliwie na złoty kolor.
Dodałam teraz pokrojoną kiełbasę, boczek i cebulę i smażyłam aż cebula zmiękła.
Dodałam teraz marchewkę i liście laurowe, podlałam szklanką wody i dusiłam pod przykryciem 5 minut.
Teraz dodałam osączoną z zalewy fasolę,
oraz kapustę, przykryłam patelnię i dusiłam jeszcze 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie duście chwilę dłużej.
Na koniec doprawiłam solą, pieprzem czarnym i cytrynowym oraz dodałam zioła:
posiekaną bazylię, estragon i suszony majeranek.
Ja podałam z pieczywem ale równie pyszne będzie z ryżem. 
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej.
"Podróże małe i duże"
Ptaki polskiego wybrzeża - mewy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger