Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 29 września 2015

Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi

Skoro wrzesień to grzyby, skoro jesień to dynia koniecznie  do tego pyszna wołowina i gulasz że aż oczy się śmieją na sam widok a kubki smakowe szaleją.
Zapraszam na znakomite danie obiadowe, podajcie z czym chcecie czy to z ziemniaczkami pieczonymi, czy też z ryżem albo kaszą a ja podałam z pajdą chleba owsianego z pestkami dyni.
Polecam serdecznie.
Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi.

 
              Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego - miałam ligawę
  • 350 g obranej dyni
  • 500 g grzybów leśnych mieszanych - podgrzybki, maślaki, kurki, zajączki, gołąbki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kozieradki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Dynię pokroiłam w dużą kostkę.
Mięso również pokroiłam w kostkę i oprószyłam mąką.
Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
Grzyby oczyściłam i pokroiłam na mniejsze kawałki, mniejsze grzybki zostawiłam w całości.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim mięso na rumiano a potem dodałam cebulę i razem smażyłam jakieś 3 - 4 minuty.
Teraz zalałam wszystko bulionem i dodałam kozieradkę, dusiłam 30 minut.
Potem dodałam dynię i grzyby i dusiłam pod przykryciem przez około godzinę aż mięso zaczęło się rozpadać.
Doprawiłam do smaku  solą i pieprzem.
Podałam z chlebem owsianym z pestkami dyni.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Na Bałtyku

4 komentarze:

  1. Muszę spróbować w jakiejś wegetariańskiej wersji. Genialny garnuszek :)

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcesz zrobić gulasz wołowy w wegetariańskiej wersji? nie wierzę w to co czytam. Gulasz jest mięsny i jeśli zrobisz bez mięsa to nie będzie gulasz tylko coś tam.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ja robię z mięsa wieprzowego.Jest równie pyszny jak Twój Dorotko.
    Przyznam szczerze nie słyszałam o wegetariańskim gulaszu, ale może taki jest.
    Ten gulasz wygląda bardzo apetycznie.
    Serdecznie pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks